Näytä yksittäinen viesti
  #13  
Vanha 11.09.2012, 14:23
Count Count ei ole kirjautuneena
Tulokas
 
Rekisteröitynyt: 25.05.12
Sijainti: Nummi-Pusula
Viestit: 4
Perusasetus

Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja temmi_hoo Näytä viesti
Jos tarkotus on käyttää kotona tehdyllä sähköllä jotain muutakin kun kolmivaiheisia oikosulkumoottoreita, kannattaa tosiaan valita joku invertterin eli taajuusmuuttajan avulla tehtyä sähköä säätelevä laitos.

Näitä on sitten kiljardia erilaista, enkä omaa kokemusta kertoa mitään hyväksi tai huonoksi.

EDITlisäys:

Tarviit lisäksi myös kytkennän erottamaan talo sähköverkosta aggregaattikäytön ajaksi. Viime parin talven aikana on tullut ikävästi selväksi, että _kaikki_neljä_lankaa_ on kytkettävä tänne tai tuonne, eli maa/0 piuhaakaan ei voi jättää kytketyksi. Sopivalla mäihällä sähköt katkeaa osasta kylää siten, että sinne muodostuu ikioma paikallinen tähtipiste, joka on sitten kytketty paksulla langalla joka kylänmiehen tiskipöytään yms ja saattaa heilua jännitteiltään ihan missä sattuu.

Pääkytkimen tai syötönvaihdon kytkimen siis pitäisi kytkeä kaikki neljä syöttökaapelin johdinta. Googlaa nollavika.

Toi Ultimatemarketin kikotin ainakin mainostaa tekevänsä sähköä invertterillä, ja linkkaa suht oikeen näkösen verkonvaihtokytkimen luo. Tuossa on neljä kytkettyä ja yksi pysyvästi yhdistetty lanka. Turvalliseen verkon vaihtamiseen pitää siis käyttää kytkintä TN-C järjestelmässä ja muuntaa TN-S järjestelmään vasta kytkimen jälkeisessä verkon haarassa. Tämä on ihan hyvä sikälikin, että sähkölaitokselta sähkö tulee joka tapauksessa TN-C kytkettynä ja PEN-johtimesta kytketään PE ja N johtimet vasta mittakeskuksessa tai pääkeskuksessa. Aggregaatti saattaa vaatia pienen helpon muutoksen.
Verkonvaihtokytkin on suomessa tehty "suomalaisilla osilla" ja on ihan asiallinen sisuskaluiltaan, se pienempi niistä siis. Ja ilman verkonvaihtokytkintä ei kannata hommaan edes ryhtyä, ellei sitten muuta koko taloa pistotulppakytkentäiseksi - enkä osaa sanoa olisiko moinen edes sallittua.

Oma tarve on lähinnä saada porakaivosta vettä sähkökatkon aikana, ostopäätös kypsyi lopullisesti silloin kun olin viime vuonna joulun välipäivät ilman sähköä. Takka tuotti lämmön, öljylamput valon, mutta p*skat ei kulkeneet pihalle vesiklosetista

PS. Enpä olisi heti arvannut sinuun täällä törmääväni
Vastaa lainaten