Viestiketju: Sisu SA-110
Näytä yksittäinen viesti
  #22  
Vanha 20.09.2010, 20:55
Rekisteröimätön
Guest
 
Viestit: n/a
Perusasetus

Sisun akseleista


Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja A-P Näytä viesti
Eipä ole. Jäi harvinaisuudeksi tuo akselirakenne. Mitäköhän siinä uudessä keveämmässä maastokuorma-autossa mahtaa olla?

Eipä taida AMV:ssä olla paljoa kikkareita joita kalkuissa 30 vuoden päästä maasturiharrastajat himoitsisivat.
Vastaus vähän viivähti ja taitaa olla kaikkien tiedossa. Uudessa keveämmässä maastokuorma-autossa on MAN:n akselit. Sisun vetävien akselien kantavuudet lähtevät nykyään 10 tonnista, joten olisivat liian järeät niin pieneen autoon.

Kuten sanottua SA-110:n portaaliakselit olivat ainoat laatuaan. Niiden kanssa oli lukuisia murheita, kuten kallis hinta ja kääntökulmia ei saanut millään riittäviksi. Liian suurta kääntösädettä moitittiin puolustusvoimien testissä. Vetopyörästön alue on lainattu tosiaan Sisun BEA/BTA-tyypin akseleista, joita käytettiin muun muassa A-45:ssä, SA-150/150:ssä, SA-240/241:ssä ja alkusarjan Paseissa (XA-180). Tämän tyypin akselit ovat olleet julmetun kalliita valmistaa ja onkin ihme että niitä tehtiin niinkin pitkälle kuin 1990-luvun puoliväliin.

XA-185 ja sitä uudemmissa Paseissa sekä E11-sarjan Sisuissa on perusrakenteeltaan samanlaiset akselit. Tuoteperhe syntyi, kun Scanialle suunniteltiin vetävä etuakseli, muistaakseni kantavuudeltaan 7 tai 8 tonnia. Sitä on vuosien varrella kehitetty niin että kantavuus on nyt 10 tonnia. Tästä suunniteltiin myöhemmin myös läpivetävä ohjaava ja ei-ohjaava sekä normaali ei-ohjaava akseli. Pasien keskimmäisissä akseleissa ei ole pitkittäistasausta, toisin kuin Sisu E11 -malleissa. Pasien leveys on lisäksi ihan omansa eli ei sama mitä maantiesovelluksissa on käytetty. Saman tuoteperheen akseleita on myyty aikoinaan myös joihinkin BL:n sovelluksiin sekä viime aikoina Dakar-ralleissa käytettyihin KamAZeihin ja De Rooy'hin.

AMV:ssä on ihan omat akselinsa, se on päällekkäisin kolmiotuin toteutettu perussovellus. Navoissa on ihan omat välityksensä. Ihme kyllä, läpivetävissä vetopyörästöissä ei ole edelleenkään pitkittäistasausta. Toisen ja kolmannen akselin välissä kyllä on. Siitä voima välitetään etu- ja taka-akseleille.
Vastaa lainaten