Viestiketju: Rangerin rakentelua
Näytä yksittäinen viesti
  #9  
Vanha 27.08.2007, 20:34
JiiPee JiiPee ei ole kirjautuneena
Moderator
 
Rekisteröitynyt: 13.08.03
Sijainti: Janakkala
Viestit: 6.315
Perusasetus

No eihän niistä levikkeiden leikkauksista enää selkeää kuvaa saa, kun on leikkauspinnat jo niin kuluneet. Kumminkin se aika loppuun ajettu 33x12.5-15 otti kiinni myös etulevikeen takaosasta, kun kääntää.

Nyt on alla tierenkaat, 255/70R16 Toyotan raskaalla orggis 6x16 vanteilla, joissa ET näyttäisi olevan nolla. Tämä rengas on aika lähelle saman levyinen, ehkä aavistuksen kapeampi kuin 31x10.5-15. Yläpallon ja kumin väliin jää nyt 5 sentin tila. Jos rengas olisi leveämmällä vanteella, pienenee mitta ehkä 4 senttiin. Rengas on n. 10" leveä, joten äkkiseltään voisi päätellä, että ET 0 vanteella pitäisi mennä 32x11.5 rengas ottamatta kiini yläpalloon ja -tukivarteen. Kun olisi 8x15" vanne ET 0 ja siihen 32x11.5-15 testirengas, niin niillä kokeilisi.

Täytyy mittailla vähän muualtakin noilla toitsun vanteilla, kunhan kerkiää.

Vääntösauvoilla korottaminen ei auta paljonkaan. Sen mitä korottaa, sen joustossa heti menettää ja usein pyörän sivukallistus menee virhelliseksi ja alkaa kumi kulumaan toisesta reunastaan ja ajo-ominaisuudet tiellä kärsii. Kuten epäilit, menee nivelkin suurempaan kulmaan ja sen ikä lyhenee, tiedä sitten miten paljon se oikeasti vaikuttaa. Kumminkin näiden erillisjousitettujen keulojen vetarit on liian lyhyet, että jousituksella voisi korottaa. Kolmiotukivarret pitäisi nivelöidä lähemmäs auton keskilinjaa, eikä runkopalkkeihin, että saisi vetariin lisää pituutta ja siten korotusvaraa enemmän.

Kyllähän tuollaisen runkoa voi korottaa etuvedon tekniikkaa pudottamalla, eli sopivat palikat laskemaan tukivarsien kiinnityspisteet 4kpl/puoli, vääntösauvojen takapäiden kiinnitys ja etuperä saman verran alemmas. Ohjauksen nivelistä voi tosin loppua liikevara maksimi ulosjoustossa, joten saattaa olla, että raidetanko ja simpukat pitäisi laskea myös. Iso homma kuitenkin. Yhteen venäläiseen Nissaniin näin tuollaisen tehdyn pari vuotta sitten Warn Trophyssä ja kyllä sinne aika paljon palikoita oli rakennettu. Muuta apua sillä ei tosin saatu kuin runkoa ylemmäs ja tilaa isommille renkaille - maavara oli sama alempien etutukivarsien välillä kuin originaalissa.

Korin korotus on oikeastan ainoa, mitä tuollaiselle kannattaa tehdä, jos korottamaan alkaa. Siinäkin on hommaa kyllä aika paljon. Itse en ole korottamista edes suunnitellut, olkoot tuollaisena. Kyllä silläkin jonnekin pääsee ja tuleepa katsottua ajolinjat tarkemmin, kun ei ole alapuolella niin paljon varaa kuin isompipyöräisesä.

Tossa myös ideoita keulan korottamiseen mallia Pajero: http://www.petrisimolin.com/ThePalst...TOPIC_ID=41385.

Offipalsta.com - sinne ne webwheelerit menneet on


Edited by - JiiPee on 27/08/2007 22:04:15
Vastaa lainaten