Näytä yksittäinen viesti
  #56  
Vanha 11.02.2024, 22:06
defet defet ei ole kirjautuneena
Aktiivijäsen
 
Rekisteröitynyt: 08.06.09
Sijainti: kiiminki
Viestit: 181
Perusasetus

Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Kaitsu67 Näytä viesti
TD5 on kyllä Land Roverin viimeinen oma diesel-motti, ei ole BMW tekele...
Aijaa. Näin se voikin olla. Sotketaan vähän topiikkia

Pääartikkeli: Land Rover -moottorit

Rover Group oli aloittanut vuonna 1993 "Storm"-nimisen projektin, jonka alla kehitettiin 4-, 5- ja 6-sylinteristen moottoreiden perhettä, joka täyttäisi kaikki Roverin henkilö- ja maastoautojen dieselmoottoritarpeet. Kehitteillä ollut uusi moottoriperhe oli löyhästi sukua Roverin L-sarjan 4-sylinteriselle dieselmoottorille, joka oli otettu käyttöön vuonna 1995, Freelanderin ja Roverin henkilömallien voimanlähteenä.

BMW:n hankittua Rover Groupin omistukseensa vuonna 1994, se toi mukanaan myös omat dieselmootttorinsa ja projekti Stormin alla kehitetyt moottorit jäivät pääosin tarpeettomiksi. Vain 5-sylinterinen versio pääsi tuotantoon ja siitä tehtiin nimellä Td5 uuden Discovery II:n voimanlähde vuonna 1998. Defenderin keulalle se pääsi vuonna 1999.

5-sylinterisessä Td5-moottorissa on samat männät, kiertokanget ja kampiakselin mitoitus kuin L-sarjan moottoreissa. Td5 ei kuitenkaan ole 5-sylinteriseksi modifioitu L-sarjalainen. Td5:n polttoaineen syötöstä vastaa Lucasin sähköisesti ohjattu pumppusuutinsysteemi, toisin kuin L-sarjan moottoreissa, jotka käyttävät Boschin suorasuihkutusjärjestelmää. Lisäksi Td5 on läpihengittävä kun L-sarjassa imu- ja pakosarjat ovat samalla puolen sylinterikantta. Myös apulaitteiden sijoittelu poikkeaa näiden kahden moottorin välillä toisistaan.

Viimeksi muokannut defet : 11.02.2024 22:21
Vastaa lainaten