Viestiketju: Sorvijuttuja
Näytä yksittäinen viesti
  #8  
Vanha 07.12.2023, 20:03
sisua45:n Avatar
sisua45 sisua45 ei ole kirjautuneena
Legenda
 
Rekisteröitynyt: 03.03.06
Sijainti: Treen kupeesta
Viestit: 8.268
Perusasetus

Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja sisua45 Näytä viesti
Sisu-verstaalta löytyy kaksi vanhaa sorvia...



Kart E1N. Niinkuin valussa lukee, tämä on Unkarissa tehty sorvi. 20 vuotta sitten sekoittelin itse miraroli purkeista alkuperäistä vastaavan sävyn, ja maalasin koko komeuden. Ennen sitä oli vaan melko isotöinen rasvanpoisto homma... Samalla laakeroin pääakselin, ja vaihdoin uudet vetoremmit. Kelkan pesin myös sisältä, se oli täynnä rasvaisia lastuja, eikä siksi toiminut kunnolla. Kätevä peli pikku töihin. Maksimi kappaleen halkaisja noin 250mm.





Progres 545. Kyljessä lukee Progressive ja SOAG. Valussa ja kylteissä on tekstien kielinä ranska, saksa, ja englanti? Kyseessä on belgialainen sorvi, jonka englantilainen diileri Soag on joskus tuottanut saarivaltakuntaan. Jotain tuntematonta reittiä kone on kuitenkin kulkeutunut suomeen. Edellinen omistaja sanoi sen olevan tehty "ennen sotia". Eli kyseessä on 30-40 luvun kone. Ja jos oikein muistan, niin on ollut Tampellalla uutena? Historiaa ei voi enää varmistaa, sorvin myyjä ja ostaja (isäni) ovat kumpikin olleet jo pitkän aikaa mullan alla. Meillä se on ollut 25-30 vuotta.

Iso ja painava härveli, pituutta noin 6 metriä. Raskas ja kankea käyttää, ja väljyyttä löytyy monesta paikasta. Kuitenkin täysin käyttökelpoinen peli harrastekäyttöön, leipätyössä tämän kanssa tulisi varmaan hulluksi. Max pyörivä kappale noin 800mm, kun poistaa kiskoista pikkupalasen. Se painaa noin 80 kg. Kuvassa on sorvin pakassa kiinni 15 tai 16" vanne, siitä voi hahmottaa kokoa.

--------------------------------------------------------------------------------

Löysin joskus tälläisen vanhoihin työstökoneisiin, erityisesti sorveihin, keskittyneen sivuston: http://www.lathes.co.uk/page21.html

Sieltä löytyi heti juttua tuosta pienemmästä sorvista: http://www.lathes.co.uk/karat/

Isosta mörköstä en löytänyt mitään, joten lähetin sähköpostia heille. Lähettivät viestiä takaisin, ja osasivat kertoa Progressista vaikka mitä. Heiltä olisi löytynyt käyttöohjekirjan kopiokin muutamalla punnalla. En tosin tilannut sitä.

Mutta sivusto on hyvä ja monipuolinen. Katsokaa mitä vanhoissa sorveissanne lukee, ja etsikää listasta oman härvelin tietoja.
Noin kirjoittelin melko tarkkaan 10 vuotta sitten tällä palstalla, kun edellisen kerran täällä oli jutun juurta harrastesorveista...

Eli yllä oleviin vuosiin saa laittaa sen 10v lisää. Pikkusorvi on noin 150 cm pitkä ja lienee 50-luvulta.
Vastaa lainaten