Viestiketju: Metallimiesten palkka
Näytä yksittäinen viesti
  #6  
Vanha 12.08.2022, 14:21
Patu925 Patu925 ei ole kirjautuneena
Veteraani+
 
Rekisteröitynyt: 06.09.08
Sijainti: Imatra
Viestit: 1.561
Perusasetus

Palkkaeroista teknologiateollisuudessa... Jos työpaikalla on PARAKE käytössä niin periaate on että samasta työstä sama palkka riippumatta siitä et paljon on palveluvuosia. TKO, TVR ja HEKO niillä säädetään palkka kohdilleen. Kuitenkin jos palkkarakenteen ylläpitoa on laiminlyöty niin palkat on miten sattuu. Niin ja ne uudet ukot saattaa hankkia paremmin jos lähtöpalkka on kovempi. Nykyään kun ammattimiehistä joutuu kilpailemaan.

Pienissä liitereissä missä palkka määräytyy naama, kaveruus tai nuolemiskertoimilla. Siellä tuurillaan saattaa päästä hyville hankkeille.

Niin ja työpaikan sijainti vaikuttaa myös hankkeisiin. Esim. täällä itärajalla palkat seilaa luokkaa 12e/h- 20e/h riippuu työstä ja paikkakunnasta. CNC koneistajan silmin katsottuna "rannikolla" ja "eteläsuomessa" on tarjottu jopa 25e/h ammattimiehelle joka osaa asetteet, ohjelmoinnin, kuvien lukemisen ja itsenäisen työskentelyn isoille jyrsinkoneille tai aarporille (heidenhain).

Henkilökohtaisesti ysärin loppupuolella metallihommissa tais palkka olla luokkaa 40 markkaa tunti. 2000 luvun alkupuolella eräs pohjoiskarjalalaisen metsähärvelitehtaan listoilla palkka oli luokkaa 11e/h. 2015 paikallisen rautatehtaan mekaanisessa kunnossapidossa palkka taisi olla luokkaa 13e/h ja vuorolisät päälle.

Nykyisin täällä itärajan pinnassa leikkuunestelätäkössä seisten siinä alle 16e lukemissa mennään. Koulutuksena on kohtuu tuore (2018) metallin perustutkinto ja koneistajan ammattitutkinto. Omasta mielestä ihan kelpo hankkeet kun asuminen on halpaa ja työmatka ei oo pitkä. Niin ja ei oo velkaa. Ja ainakin tällä hetkellä töitä on vähintään riittävästi. Ainahan sitä voisi paremminkin hankkia mutta mihin sitä niitä vähiä sitten tuhlaisi...?

Viimeksi muokannut Patu925 : 12.08.2022 14:32 Perustelu: tarkennus
Vastaa lainaten