Näytä yksittäinen viesti
  #164  
Vanha 05.07.2021, 20:51
arpati:n Avatar
arpati arpati ei ole kirjautuneena
Aktiivijäsen+++
 
Rekisteröitynyt: 03.12.05
Sijainti: Punkalaidun, .
Viestit: 440
Perusasetus

Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Catrik Näytä viesti
Kuinka haastavaa 28mm kupariputken taivutus on? Kaikki nettioppaat tuntuvat käsittelevän vain pienempiä kokoja. Mulla on 5m pätkä putkea ja siitä pitäisi tehdä lämmityskierukka, noin 100-120mm säteellä. Putken lämmittämisestä puhutaan, mutta jäi epäselväksi että pitääkö taivutus tehdä lämpinämä vai antaa ensin jäähtyä?

Putki on yhdesä kohti lytyssä, noin metri toisestä päädystä. Meneekö kuinka pieleen jos rälläköin pultin pään pyöreäksi, hitsaan siihen varren ja sillä junttaan lytyn auki?

Tulee paljun lämmitykseen että ei ole kovin kriittinen käyttöolosuhde.
Joku ohje oli että putki vettä täyteen, pakkaseen ja kiertää sitten jäätyneenä soveltuvan putken päälle. Hehkutettu putki on pehmeetä kylmänäkin. Jos kupari on kovaa tai kovettunut (vanhaa) niin sitten pitää löijätä eli lämmittää punertavaksi ja jäähdyttää nopeasti vedellä - niin siitä tulee oikein pehmeätä.

Ite joskus koitin siten että löin putken pään lyttyyn ja tiggasin sen pään umpeen ja löin palloventtiilin helmiliitoksella toiseen päähän, vettä täyteen ja kiersin venttiili suljettuna putken ympärille. En vissiin saanu kaikkea ilmaa pois kun ei ihan pyöreänä säilynyt. Kyllä sieltä vesi hyvin menee läpi, mutten ny ihan mieleisekseni saanut. En tiedä auttaisko jos tekis pienen paineen painepesurilla ensin... Tommosen ison putken vois täyttää pienemmällä letkulla sieltä umpeen laitetusta päästä alkaen niin tulis ilmat pois paremmin...
__________________
050 354 9376

"what each of us calls our 'necessary expenses' will always grow to
equal our incomes unless we protest to the contrary" - G.S. Clason

"Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin." M. H. Koivisto

Viimeksi muokannut arpati : 05.07.2021 20:59