Viestiketju: mutarenkaat talvella
Näytä yksittäinen viesti
  #17  
Vanha 05.11.2017, 01:44
BJ-40/76 BJ-40/76 ei ole kirjautuneena
Legenda
 
Rekisteröitynyt: 11.05.09
Sijainti: Oulu
Viestit: 5.053
Perusasetus

Kaikki on suhteellista.


Vuosikymmeniä sitten oli nimimerkin mukaisessa BJ:ssä alla kuorma-auton rungolle nauhapinnatut (ei vetopinta) renkaat, ja renkaan rungossa oli M+S

Pintaa renkaissa oli varmaan 10mm, mutta lähes suorat, kapeat urat kulutuspinnassa.
Oli talvi-/nollakelillä niin liukkaat, että takavedolla ei päässyt liikenteeseen, jos yhtään oli nousua tms.

Ja nollakelillä, kun tie oli jäässä, niin ei voinut ajella kaupungissa ruuhka-aikaan, kun ei oikein voinut pitää taajamassa turvaväliä muutamaan kymmentä metriä; joku aina "kiilasi-" eteen, ja sitten taas meinasi loppua pito...

Sitten laitoin "Lapikkaat-" 280/85-16, ikää varmaan yli 20v ja rätti rengas.
Metsäpaineilla 0,6 kg pito oli todella hyvä, ja vielä 1,5-2 kg paineilla monta kertaa parempi, kuin noilla nauhapinnatuilla.
-> tuo wanha ruotsin armeijan "Lapikas" on niin liukas jäällä, että varmaan paljon liukkaampi kuin esim. bfg mutterrain?

Sitten (-90 luvulla?) BJ:ssä oli kumho:n MT 33x12,5-15, ilman nastoja:
Ja se oli sikäli erikoinen rengas, että se oli liukas myös pakkasella?
Siis silloin ei ollut ohjaustehostinta, ja kun pakkasta oli esim. 25 astetta, niin nuo Kumhon "muovirenkaat" oli niin liukkaat, että pari kertaa säikäytti kunnolla; ei kerinnyt/jaksanut kääntää rattia (simpukassa 80w-90 öljyt) niin nopeaa, kuin olisi ollut tarve.

Nyt HDJ-80 on talvirenkaana Goodyear duratrack 265/75-16, jotka on nastoitettu alkuperäisiin nastanreikiin pakettiauton nastoilla? siis silloin en löytänyt/saanut ostettua paria milliä paksumpia, ja 2-4 milliä pitempä nastoja.
Pito on niin hyvä, että ajelen hodarilla takavedolla (eturenkaat ei vedä) tiellä käytännössä aina, ja kun max 2000kg kärry perässä, niin yli puolet takavedolla.
Isolla kärryllä (yli 2000kg) on yleensä käytössä jatkuva neliveto, sillä muutenkin tuo ajaminen ja kelin "lukeminen" tulee tehtyä huomattavasti suuremmalla tarkuudella.
Noilla pärjää, vaikka tuosta puuttuu kaikki Bittien tuoma apu... (ei ole ABS tms.)

Tuossa Citymaasturissa (Audi A3 PD quattro) on abs+eps? siis tietokoneet ohjaa jarruja ja moottoritehoa, niin kesärenkailla märällä jäällä todella vaarallinen: jos et huomaa tuota vilkkuvaa keltaista symboolia mittaristossa (siis kertoo että: vaikka neliveto kytketty, niin joku rengas yrittää pyöriä sutia, taikka että kun rattia on käännetty noin paljon, niin auto ei käänny samaa tahtia nopeuden suhteen, siis järjestelmä alkaa jarruttamaan jotain/joitain renkaita, ja rajoittaa moottoritehoa.)
Jarrutuksessa toimii täsmälleen samoin, kuin esim. samanikäinen vw Golf:
siis jarrutusmatka on sama... wokkelossa tunteen tuon liukkaan kelin, ei saa k.o katiskaan nopeutta, kun liukasta....

Tuon romutusikäisen (vm. 2001) Audin eps:n kanssa piti opetella ajamaan; siis se että itse korjaat luistoa ennakoimalla tms, esim. puoli kierrosta ratista kääntämällä.... sai tietokoneen sekaisin; siis pudotti nopeuden todella alas.

Onneksi tuossa citymaasturissa on koelaudassa EPS? poisto nappi.
Jos tuo luistonesto?/ajonhallinta? on käytössä, niin esim. 20 cm lumessa pääsee huonommin kuin samanikäinen etuveto wv golf. siis audi sammuu, kun tuo tietokone huomaa, että joku/jotkin renkaat ei pyöri tasaisesti....
Vastaa lainaten